NASA spustila novou generaci systému pro monitoring asteroidů

Tento diagram ukazuje oběžné dráhy 2200 potenciálně nebezpečných objektů / NASA
Agentura NASA spustila vylepšený program Sentry-II. Tento systém dokáže vyhodnotit data získaná z teleskopů a určit trasu asteroidu v překvapivě dlouhém časovém horizontu.

Kdykoliv je detekován tzv. "blízkozemní" asteroid (Near Earth Asteroid, NEA), astronomové vezmou v potaz jeho polohu, rychlost a gravitační vliv dalších objektů, aby určili jeho nejpravděpodobnější dráhu.

Tato metoda je spolehlivá, není však dokonalá. Například nám může uniknout Jarkovského efekt - změna dráhy tělesa v důsledku opožděného vyzařování tepelného záření z jeho povrchu na noční straně po zahřátí jeho denní strany. Je to síce síla slabší, může ale trajektorii asteroidu ovlivnit.

Tyto efekty se objevily například u asteroidů Apophis a Bennu. Díky nim museli astronomové provádět složité ruční výpočty. Sentry-II však tyto detaily do svých výpočtů zahrnuje automaticky, čímž se liší od původního systému Sentry.
 
Rovněž počítá s vlivem zemské gravitace na blízkozemní asteroidy, což může rovněž nečekaně změnit jejich trajektorii.
 
„Systém je založen na velmi chytré matematice. Pravděpodobnost dopadu na Zemi nově objeveného asteroidu v průběhu příštích sto let můžeme mít do hodiny. To je neuvěřitelný výkon,” řekl inženýr Javier Roa Vicens, který vedl vývoj systému v Jet Propulsion Laboratory NASA a nyní pracuje pro SpaceX.
 
Zdroj: NASA

Mohlo by vás zajímat

Reklama