Komety mohou vznikat i ve větších vzdálenostech od Slunce

Kometa Bernardinelli-Bernstein byla pravděpodobně aktivní ještě než byla detekována teleskopy / NOIRLab
Kometa Bernardinelli-Bernstein (BB) je největší kometou zaznamenanou teleskopy, která cestuje z vnější části Sluneční soustavy k oběžné dráze Saturnu. Astronomové vyčetli z teleskopických dat něco neobvyklého.

Tato kometa vznikla mnohem mnohem dál od Slunce, než si vědci mysleli. Astronomové pozorovali kometu teleskopem Transient Exoplanet Survey Satellite (TESS) v letech 2018 až 2020.

Když se kometa přiblíží ke Slunci, dochází k odpařování ledu z jejího jádra. Vzniká oblak, kterému se říká koma. Sluneční záření vytlačuje z komy prachové částice a vzniká známý ohon.

BB je aktivní kometa, která v průměru měří neuvěřitelných 100 kilometrů. Přesto je však příliš daleko (28,3 až 21,2 astronomických jednotek), abychom ji pozorovali pouhým okem (možná bude pozorovatelná většími hvězdářskými dalakohledy). Astronomové se domnívají, že pozorovaná aktivita může být podporována uvolňováním oxidu uhelnatého. Dříve byla pozorována v takové vzdálenosti jen jediná kometa, ale mnohem menší.
 
„Tato pozorování dramaticky posouvají vzdálenosti aktivních komet,” řekl astronom Tony Farnham z Marylandské univerzity. Dodal, že pravděpodobně byla kometa aktivní ještě než byla detekována teleskopy.
 
Astronomové detekovali kometu a určili její polohu tak, že vrstvili snímky TESS. Aby však potvrdili, že tato aktivita není jen rozmazaným efektem, který vznikl kombinováním snímků, zopakovali ji na Kuiperově pásu. Tato technika by údajně mohla být efektivní v hledání vzácných komet s chemickým složením vzdáleným normám.
 
Zdroj: Planetary Science Journal

Mohlo by vás zajímat

Reklama