Jeskyně na Sibiři vydala nejstarší důkazy o životě denisovanů

Podle nové studie nebyli denisované jedinými návštěvníky jeskyně / Maayan Harel
Vědci objevili v Děnisově jeskyni v Rusku 200 000 let staré kosti tajemného lidského druhu denisovanů. Jedná se o nejstarší nalezené ostatky těchto lidí. Navíc to vypadá, že měli v jeskyni konkurenci. Vlky a divoké psy.

Denisované jsou spolu s neandrtálci nejbližšími příbuznými moderních lidí. Poprvé byla tato větev identifikována před deseti lety, důkazy o ní poskytoval ale jen malý vzorek fosilií nalezených v jeskyních na Sibiři a v Číně.

Nyní vědci našli v Děnisově jeskyni další tři kosti denisovanů staré 200 000 let. To z nich dělá nejstarší dosud nalezené denisovany. Původní nejstarší vzorky byly staré zhruba 122 000 až 194 000 let.

Vědci zkoumali v rámci nové studie asi 3791 kostních úlomků z Děnisovy jeskyně. Na základě předchozích studií DNA hledali proteiny odpovídající denisovanům, přičemž identifikovali pět lidských kostí. Čtyři z nich obsahovaly dostatek DNA k určení druhu, přičemž jedna kost patřila neandrtálci a zbylé tři patřily denisovanům.
 
Stáří kostí bylo určeno podle vrstev sedimentu, v nichž byly uloženy se spoustou kamenných artefaktů a zvířecích kostí.
 
Tito denisované žili v teplém podnebí podobném tomu dnešnímu, v prostředí listnatých stromů a otevřených stepí. Artefakty byly většinou kamennými škrabadly určenými k opracovávání kůže.
 
Podle nové studie nebyli denisované jedinými návštěvníky jeskyně. Byli v ní nalezeny také kosti masožravců, jako jsou vlci a divocí psi, což naznačuje, že s nimi denisované dost možná bojovali nejen o kořist, ale i o samotnou jeskyni.
 
Zdroj: Nature Ecology & Evolution

Mohlo by vás zajímat

Reklama